Reprimarea emoțiilor negative are un rol în apariția cancerului?

Updated: Jan 2, 2020

"Două virtuţi ar trebui să nu le pierdem niciodată: curajul de a ne înfrunta propriile slăbiciuni şi puterea de a ne trăi propriile emoţii." – Michelangelo Buonarroti


Reprimarea emoţiilor constituie un subiect destul de complex care necesită o atenţie aparte. Modalităţile de exprimare a emoţiilor au fost abordate în mod diferit de-a lungul timpului. De exemplu, în trecut, negarea emoţiilor constituia un semn de bună creştere, de bună educaţie. Mai specific spus, persoanele utilizau anumite manifestări standardizate care nu lăsau loc trăirilor sincere şi autentice şi acest proces avea ca şi consecinţă dezechilibrul la nivelul personal. Un exemplu în această direcţie este reprezentat de somatizare, adică transformarea în boală la nivel fizic şi funcţional a problemelor psihologice. Toate emoțiile noastre sunt bune, ele vor să ne transmit mesaje esențiale despre starea noastră. Este recomandat, pe cât posibil, să nu încercam să le evităm.


O persoană care îşi reprimă o serie de trăiri puternice (revoltă, mânie, supărare) pe o perioadă mai îndelungată va declanşa la un moment dat o reacţie explozivă, puternică, cu repercursiuni mult mai mari asupra sănătăţii. Imaginează-ţi un vulcan care acumulează tensiune continuă, fără a avea capacitatea de a se detensiona. Însă când erupe, poate provoca daune serioase. În prezent, sunt multe persoane care recurg la reprimarea emoţiilor şi pe măsură ce trece timpul, ele îşi pierd capacitatea de a-şi recunoaşte şi de a-şi exprima emoţiile. Se confruntă cu stări de indispoziţie, dureri de cap, oboseală cronică, lipsă de energie şi alte simptome fizice negative care maschează adevărata problemă. Așa că, data viitoare când vrei să îți reprimi o stare de mânie pentru că ți se pare inconfortabilă, încearca să constientizezi mesajul din spatele ei și recunoaște că ceva nu este tocmai în regulă.


Un studiu realizat de specialiştii de la Harvard Scool of Public Health au evidenţiat faptul că persoanele care îşi suprimă emoţiile prezintă un risc cu o treime mai mare de a muri la vârste tinere decât oamenii care îşi eliberează emoţiile. Atunci când s-au analizat cauzele deceselor, cercetătorii au evidenţiat că riscul de a dezvolta probleme cardiace creştea cu 47% şi riscul de a dezvolta cancer cu 70%. La analiza scorurilor emoţionale, cercetătorii au descoperit că cea mai mare rată a deceselor se întâlnea în cazul subiecţilor care nu comunicau ce simţeau. Ar fi mai multe ipoteze care susţin aceste rezultate. Una ar fi că stresul de a menţine emoţiile ascunse ar fi responsabil de dereglarea balanţei hormonale din corp, proces care influenţează riscul de afecţiuni asociate vătămărilor celulare (de exemplu: cancerul).


Un alt studiu citat într-un articol intitulat “Tratamentul Psihoterapeutic pentru pacienţii oncologici” a evidenţiat faptul că se poate prezice cancerul cu aproximativ 75% acurateţe în cazul femeilor prin evaluarea statusului lor emoţional, în mod specific dacă au frustrări şi probleme nerezolvate.