Importanța eliberării emoțiilor noastre în procesul de vindecare interioară

Updated: Jan 22, 2019

Dacă ar fi să-ți analizezi viața, cât de conștient/ă crezi că ești de emoțiile tale? Cât de frecvent le recunoști în situațiile de zi cu zi? Aș aprecia foarte mult dacă ți-ai acorda 2, 3 minute să îți răspunzi singur/ă la întrebarea aceasta.


De foarte multe ori, avem tendința de a purta măști în diverse contexte sociale, de teama de a nu genera conflicte cu ceilalți, de teama de a nu fi percepuți ca fiind mai “ciudați” decât restul oamenilor și în final, ajungem să dăm crezare măștilor pe care le purtăm. Pe parcurs, intervin tot felul de factori distractori care ne amână acest proces de conștientizare a emoțiilor. Prin urmare, ne pierdem capacitatea de a reflecta asupra stării noastre emoționale. Suntem focusati pe alte probleme care ni se par mai urgente.


Dacă ar fi să analizăm abordarea exprimării emoțiilor de-a lungul timpului, am putea spune că în trecut, o persoană care reușea să-și controleze emoțiile era considerată educată. Astfel, putem deduce faptul că trăirile autentice personale nu erau acceptate. Majoritatea persoanelor recurgeau la reprimare și la o distorsionare la nivelul manifestărilor emoționale. În timp, toată energia negativă acumulată putea duce la declanșarea unor reacții explozive, puternice în momente inoportune.


În psihologie, această modalitate de a gestiona emoțiile de furie, mai ales, poartă numele de comportament pasiv-agresiv. În cazul în care reprimarea emoțiilor devine extrem de puternică, este posibil să nu recunoaștem acea stare de frică sau furie. În schimb, ne putem confrunta cu o serie de simptome fizice: greață, migrene, oboseală și altele, care maschează adevărata problemă.


De atunci, lucrurile s-au schimbat considerabil, cel puțin la nivel teoretic. Astfel, în prezent, se pune un accent tot mai mare asupra conceptului de “inteligență emoțională”, termen care se referă la capacitatea de a recunoaște, de a exprima și de gestiona propriile stări emoționale, procese care îi conferă persoanei posibilitatea de a avea o relație sănătoasă și armonioasă cu ea însăși și cu persoanele din viața ei.


Este foarte important de reținut următorul aspect: Toate emoțiile noastre sunt bune, ele vor să ne transmită mesaje esențiale despre starea noastră. Este recomandat, pe cât posibil, să nu încercam să le evităm. Evitarea ne face bine pe termen scurt, însă pe termen lung, acest proces poate produce un echilibru la nivel psihic. Așa că, data viitoare când vrei să îți reprimi o stare de tristețe pentru că ți se pare inconfortabilă, gândește-te mai bine la mesajul din spatele ei și recunoaște că ceva nu este tocmai în regulă. Trebuie să acționezi, pentru că altfel, problema va rămâne acolo.