Cum putem dilata momentul prezent?

Updated: Jan 22, 2019


Poți face abstracție de trecut sau de viitor. Ele nu există. Ceea ce există este doar prezentul. Motivul pentru care am abordat acest subiect este simplu: văd oameni care rămân agățați de probleme din trecut sau care fug spre viitor cu pași repezi. Dacă ar fi să-i întrebăm pe cei lângă noi dacă se bucură sau nu de prezent, cred că am rămâne dezamăgiți de statistică. Partea bună este că, o dată cu conștientizarea acestui aspect, poate începe și mobilizarea noastră în această direcție.


Oamenii prezenți sunt aceia care își pot observa cu ușurință gândurile și sentimentele și care nu lasă viața să treacă pe lângă ei. Te poți gândi la următoarele exemple care subliniază acest proces de a trăi în prezent:

  1. Ești conștient/ă de senzațiile fizice din corpul tău?

  2. Ești conștient/ă de ritmul respirației tale?

  3. Ești conștient/ă de sentimentele prezente în momentul de față?

Poate te întrebi în acest moment care ar fi scopul să facem acest lucru și ce beneficii ar putea aduce această schimbare de perspectivă în viața ta. Studiile de specialitate din psihologie care au abordat abilitatea de a trăi în prezent au evidențiat numeroase avantaje. Astfel, acest proces:

  • Mărește capacitatea mentală de a procesa și de a reduce confuzia mentală

  • Reduce nivelul de anxietate

  • Creează un sentiment de relaxare în corp

  • Amplifică abilitatea noastră de a rămâne concentrați atunci când încercăm să rezolvăm sarcinile

  • Crește funcțiile imunității prin reducerea nivelului de stres

Dacă vrei să te bucuri de aceste beneficii cât mai repede, îți propun acum câteva modalități de dilatare a timpului prezent.

  1. Lasă deoparte tehnologia și ieși în aer liber: observă natura, simte vântul pe fața ta, bucură-te de liniștea care există în tine;

  2. Îmbrățișează fieca