Conceptul de siguranță în terapie (și nu numai)

Updated: Jan 22, 2019


“Nu ai încredere în siguranţă, Antoine, am spus. Niciodată nu ai avut parte de siguranţă în viaţă. Ai rămas orfan de mic şi nu ştii ce înseamnă siguranţa. Dar cu mine eşti în siguranţă.

– Acum nu mă simt în siguranţă.

– Ba eşti în siguranţă. Te simţi vulnerabil. Şi ai dreptate. Datorită muncii noastre, te văd aşa cum eşti.”


("Barbatii de pe canapeaua mea. Povesti adevarate despre sex, dragoste si terapie" – Brandy Engler)In urma unor studii de specialitate efectuate asupra unor bebelusi care nu puteau fi opriti din plans, cercetatorii au ajuns la concluzia ca pentru acestia, bratele mamei sunt cele care ofera gradul cel mai inalt de siguranta. In felul acesta, majoritatea bebelusilor se linistesc si adorm cu usurinta. Apeland la amintirile mele cu mama, mintea imi zboara la momentele cand ma strangea puternic la piept, creandu-mi o stare de siguranta absoluta, nu mai aveam nevoie de nimic altceva.


In relatia romantica, bagajul emotional cu care venim este puternic influentat de experientele derulate in viata noastra, incepand din copilarie si continuand cu evenimentele pe care le experimentam. Acestea ne-au confirmat sau ne-au infirmat sistemul de convingeri pe care ni l-am format.


In cazul in care am trait o serie de experiente mai putin placate in copilarie, in sensul ca ne-a lipsit afectiunea sau caldura parintilor, sunt sanse destul de mari ca la varsta maturitatii, sa dezvoltam un sentiment de nesiguranta generalizat. Acest aspect va contribui semnificativ la felul in care ne vom percepe partenerii de viata si de asemenea, la felul in care vom gestiona momentele de cumpana din viata noastra.


Pe de alta parte, experientele pozitive din copilarie vor contribui semnificativ in creionarea experientelor, prin existenta validarii emotionale, a iubirii si a acceptarii neconditionate.


In terapie, o importanta mare o acord constientizarii de catre pacienti a radacinilor problemelor cu care se confrunta. Daca iti doresti relatii mai sanatoase si de asemenea, un grad mai inalt de siguranta emotionala, este vitala cunoasterea in profunzime a emotiilor tale si a convingerilor dezadaptative. Sapa adanc in fiinta ta si fii curios/oasa cu privire la harta emotiilor tale, nu incerca sa fugi de ea. Fii un exploratory/oare, fii curios/oasa…mai curios/oasa decat ai fost la scoala. Este vorba de sanatatea ta atat mentala, cat si fizica.


Acest proces de explorare poate dura foarte mult timp, insa invata sa ai rabdare J Ca prim pas, este vital sa te accepti cum esti, sa iti accepti trecutul, cu un scop te-ai nascut in familia aceea, in acel background. Vezi care e scopul tau si lectia pe care e de preferat sa o inveti. Am spus “de preferat” si nu “trebuie” pentru ca e timpul sa renuntam la cerintele absolutiste pe care ni le impunem noi (mai ales ) si societatea in care traim.


Asadar, data viitoare cand nu te simti in siguranta in relatia de cuplu si nu numai, reflecteaza asupra trairilor si actiunilor tale si vezi care este pattern-ul de gandire din spatele sentimentelor. Apoi, opteaza pentru una din recomandarile de mai jos:


-arata-ti tristetea, verbalizeaz-o, nu o ascunde, nu te victimiza; in acelasi timp, nu uita sa simti compasiune si fata de partener/ a (fiecare face ce poate si ce stie); o discutie sincera si calma cu siguranta te va ajuta;


-atunci cand simti furie, este recomandat sa comunici si sa nu recurgi la violenta; in cazul in care pur si simplu simti ca explodezi, poti apela la o pauza de cateva minute si apoi, cand te simti in stare, poti incepe discutia, intr-o tonalitate calma si dezirabila;


-atunci cand simti ca relatia a devenit mai rece, in loc sa-i reprosezi asta partenerului/partenerei, ai putea sa vezi daca acesta/aceasta trece prin momente mai dificile, daca este stresat/a la serviciu; sau i-ai putea derula cateva scene frumoase din viata voastra de cuplu si la final, propune-i cateva activitati placute pentru amandoi.


De curand, am fost intr-o calatorie superba in Barcelona, orasul marelui Gaudi. Pe langa sentimentul de siguranta pe care l-am avut, fiind inconjurata de persoanele dragi, am simtit un inalt grad de siguranta admirand Sagrada Familia, probabil cel mai impresionant monument pe care l-am vizitat vreodata.


Pe langa expresia simbolica in piatra a credintei crestine, acest templu dedicat lui Iisus mi-a dat sentimentul ca sunt intr-o alta lume, una pura, in care tot ceea ce trebuia sa faci este sa contemplezi asupra frumusetii si asupra credintei. Era locul perfect pentru cei care se lupta cu o boala, pentru cei care isi cauta iubirea, pentru cei care doresc sa iasa din monotonia zilelelor, pentru cei care doresc sa-si recapete credinta in Dumnezeu, pentru cei care doresc sa se simta in SIGURANTA.


Am increderea ca vei gasi cat mai multe momente care iti taie respiratia si care totodata, te ajuta sa te simti in siguranta.