Conceptul de siguranță în terapie (și nu numai)

Updated: Jan 22, 2019


“Nu ai încredere în siguranţă, Antoine, am spus. Niciodată nu ai avut parte de siguranţă în viaţă. Ai rămas orfan de mic şi nu ştii ce înseamnă siguranţa. Dar cu mine eşti în siguranţă.

– Acum nu mă simt în siguranţă.

– Ba eşti în siguranţă. Te simţi vulnerabil. Şi ai dreptate. Datorită muncii noastre, te văd aşa cum eşti.”


("Barbatii de pe canapeaua mea. Povesti adevarate despre sex, dragoste si terapie" – Brandy Engler)In urma unor studii de specialitate efectuate asupra unor bebelusi care nu puteau fi opriti din plans, cercetatorii au ajuns la concluzia ca pentru acestia, bratele mamei sunt cele care ofera gradul cel mai inalt de siguranta. In felul acesta, majoritatea bebelusilor se linistesc si adorm cu usurinta. Apeland la amintirile mele cu mama, mintea imi zboara la momentele cand ma strangea puternic la piept, creandu-mi o stare de siguranta absoluta, nu mai aveam nevoie de nimic altceva.


In relatia romantica, bagajul emotional cu care venim este puternic influentat de experientele derulate in viata noastra, incepand din copilarie si continuand cu evenimentele pe care le experimentam. Acestea ne-au confirmat sau ne-au infirmat sistemul de convingeri pe care ni l-am format.


In cazul in care am trait o serie de experiente mai putin placate in copilarie, in sensul ca ne-a lipsit afectiunea sau caldura parintilor, sunt sanse destul de mari ca la varsta maturitatii, sa dezvoltam un sentiment de nesiguranta generalizat. Acest aspect va contribui semnificativ la felul in care ne vom percepe partenerii de viata si de asemenea, la felul in care vom gestiona momentele de cumpana din viata noastra.