Cât de bine ai ajuns să te cunoști?

Updated: Jan 22, 2019

"Atunci când ne descoperim natura esenţială şi aflăm cine suntem cu adevărat, noi ne cunoaştem pe sine, iar această cunoaştere de sine reprezintă cheia împlinirii tuturor viselor, căci Sinele este posibilitatea eternă, potenţialul nemăsurat al tuturor lucrurilor care au existat, există şi vor exista vreodată." – Deepak Chopra


Încă de mici, suntem supuși la o sumedenie de procese menite să ne învețe aspecte despre lumea înconjurătoare. Ni se spune să învățam istorie, geografie, matematică, logică, fizică, să vorbim corect gramatical și multe altele. Prin urmare, avem tendința să ne focusăm asupra lumii exterioare și ne distanțăm de noi înșine. Cu toții cunoaștem dictonul „Cunoaște-te pe ține însuți”, nu-i așa? Această zicală populară are valoare doar din momentul în care începem să ne cunoaștem cu adevărat. De ce? Pentru că doar atunci îi cunoaștem sensul. Până nu simțim pe pielea noastră efectul, nu ne dăm seamă de semnificația ei.


În cazul în care nu mai vrei să trăiești în ceață și dorești să-ți cunoști sensul în viață, este foarte important să-ți pui o serie de întrebări menite să-ți permită să afli cine ești, ce știi, ce poți, ce te împlinește cu adevărat, să-ți recunoști sentimentele și în final, să știi ce trebuie să faci pentru a avea succes în viață.


Există o legătură directă între cunoaștere și valorificarea de sine: ne valorificăm prea puțin pentru că ne cunoaștem prea puțin. Noi suntem protagoniștii vieții noastre, deci noi avem responsabilitatea de a iniția procesul de cunoaștere dacă dorim o schimbare. Nu poate alerga nimeni în locul nostru, însă ne putem alege un mentor care să ne ofere sprijin. În cazul în care te cunoști, îți cunoști și principiile și valorile, știi ce cale să urmezi și mai mult de atât, asimilezi o siguranță de sine și o încredere mai mare. De asemenea, vom putea învața tehnicile cele mai productive în depășirea fricilor care ne paralizează și ne vom bucura de timpul petrecut cu noi înșine.


Acum, te invit să reflectezi asupra următoarelor întrebări legate de autocunoaștere și să răspunzi cât se poate de sincer.

  1. Ce te-a oprit până acum cel mai mult să ai o viață împlinită? (notează 3 lucruri/fapte/emoții/etc.)

  2. Ce ai putea face de acum încolo pentru a înlătura fiecare din cele trei bariere?

  3. Ce ai făcut până acum pentru a învăța, pentru a te dezvolta?