Când ai râs ultima dată?

“O zi cu adevarat pierduta este cea in care nu ai ras.” (Nicholas Chamfort)In cazul in care iti vine greu sa raspunzi la aceasta intrebare, inseamna ca trebuie sa iei masuri, cat se poate de repede. Este dovedit stiintific faptul ca rasul te relaxeaza, calmeaza durerea si imbunatateste sistemul imunitar.


Cand razi cu toata inima, intreg organismul se oxigeneaza, circulatia sanguina se activeaza si respiratia se imbunatateste. Acest proces poate fi perceput ca fiind un fel de gimnastica interioara, avand un impact pozitiv asupra organelor abdominale, inimii si asupra plamanilor. Mai specific spus, se considera ca rasul ar avea capacitatea de “a masa” aceste organe. De asemenea, rasul poate preveni bolile de inima prin simplul fapt ca acesta are abilitatea de a regla tensiunea arteriala, unul din factorii implicati in producerea bolilor cardiace. Mai mult decat atat, se produce dilatarea arterelor, proces ce presupune o oxigenare mai eficienta a sangelui.


Un alt avantaj ce merita a fi mentionat in acest articol se refera la capacitatea de a mentine creierul in forma. Cand radem, ambele emisfere sunt stimulate si astfel, ne creste capacitatea de memorare. Astfel, rasul ne ajuta sa mentinem sanatatea mintala si randamentul profesional la un nivel inalt. Intr-un studiu efectuat in 2001 de Universitatea Loma Linda, cercetatorii au inscris 16 participanti. Acestia au vizionat fie un film amuzant, fie unul neutru. In urma vizionarii filmelor, subiectii au fost supusi unor analize de sange.


Rezultate: Persoanele care au urmarit comedia afisau o scadere a hormonilor de stres-cortizol si epinefrina si totodata, o crestere in beta-endorfine-chimicale care contribuie la scaderea depresiei. Mai mult de atat, efectele fiziologice ale vizionarii unei comedii pot persista pana la 24 de ore.


In continuare, iti recomand cateva modalitati prin care poti include rasul in programul tau zilnic.

  1. Incearca sa gasesti partea plina a paharului in orice situatie.Oricand, poti gasi partea amuzanta, chiar daca la inceput ti se pare mai greu.

  2. Identifica aspectele amuzante la persoana ta. De exemplu, atunci cand iti constientizezi defectele, incearca sa nu le mai iei in serios. Te poti amuza pe seama lor.

  3. Vizioneaza filme sau seriale de comedie.Exista o multitudine de filme haioase pe care le poti savura cu familia ta.

  4. Alege sa iti petreci timpul in compania unor persoane care transmit energie pozitiva. Suna-ti prietenul cel mai haios si invita-l la o plimbare in parc.

  5. Joaca-te cu copiii.Fara doar si poate, copiii stiu cel mai bine sa rada si sa se amuze in orice situatie. Cu siguranta, vei petrece o zi superba in prezenta lor si vei uita de toate problemele tale.

In concluzie, nu mai lasa nicio zi sa treaca fara o portie zdravana de ras. Corpul tau te va rasplati!